Pagina's

Zoeken in deze blog

donderdag 25 maart 2010

bibliotheek 2.0

Ik ben erg enthousiast over alle digitale mogelijkheden die er zijn om een bibliotheek op te stuwen in de vaart der volkeren. Over digitale boekenplanken,taggen, alle mogelijkheden om zaken te vinden op het internet, widgets zoals nu in ontwikkeling zijn voor bibliotheek.nl, alle 2.0 verrijkings-mogelijkheden van catalogi etc etc etc...
Het mooiste komt natuurlijk allemaal nog als alle mogelijkheden ook via mobiele telefoons gebruikt kunnen worden; via een snelle internetverbinding.
Van alles is of wordt, mogelijk. De vraag is natuurlijk: voor wie? Er zal altijd een groep blijven die daar nooit gebruik van gaat maken. Die willen gewoon een streekroman en verder niks.
Maar we kunnen nu ook al van alles aan digitaal kunst en vliegwerk voor de klant.
Als we vinden dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt van onze digitale diensten dan wordt het misschien ook tijd om de hand in eigen boezem te steken. Want wij moeten deze producten bekend maken en aan de man brengen!!!



Vorig jaar hebben we een campagne voor de digitale bibliotheek gehouden; gewoon door mensen aan te spreken en ze van alles uit te leggen en te laten zien. De maanden daarna steeg het gebruik van de digitale bibliotheek in Katwijk fors. Dat zegt toch iets.. Zouden we zo misschien ook moeten omgaan met andere digitale vernieuwingen? Reclame maken, elke keer weer de mensen "aan de hand nemen" en laten zien wat je hebt en kan.

Want willen we als bibliotheken van blijvende waarde zijn in deze snel veranderende samenleving dan zullen digitale ontwikkelingen, en vooral deze waar het publiek zelf een bijdrage aan de bibliotheek kan leveren, omarmd moeten worden. De samenleving verandert en de bieb moet gewoon mee. En dan wordt het steeds leuker...voor de klant en zeker ook voor ons!

1 opmerking: