Pagina's

Zoeken in deze blog

woensdag 10 maart 2010

ingewikkeld hoor....


Onlangs had ik lastige zoekvraag. Naar aanleiding daarvan ben ik me gaan verdiepen in nieuwsgroepen. Dat is geen groep buren die gezellig samen de krant leest maar een term die gebruikt wordt in de internetscene. Het valt nog niet mee om alles goed te begrijpen.
Aanvankelijk waren nieuwsgroepen bedoeld als discussiegroepen. Tegenwoordig worden nieuwsgroepen vooral gebruikt om binaries (bv. films, muziek en andere bestanden) te posten en te delen met andere gebruikers.

Bij nieuwsgroepen werkt dit op de volgende manier: iemand zet een bestandje op de nieuwsgroep-server. Vervolgens wisselen alle nieuwsgroep-servers data met elkaar uit en kan iemand anders via zijn eigen nieuwsgroep-server het bestand downloaden.


Hoe lang de betreffende data op een server blijft staan wisselt nogal per provider. Meestal zijn de bestanden een aantal dagen te downloaden. Dit heet de retentie en is een indicatie voor beschikbaarheid van data.

Nieuwsgroepen zijn zo populair geworden omdat ze een aantal voordelen hebben ten opzichte van andere download-methoden. Zo is de downloadsnelheid meestal groot, is er een groter aanbod en zijn er minder onbetrouwbare bestanden in het aanbod. Wel moet je er rekening mee houden dat bestanden een beperkte tijd beschikbaar zijn.

Je hebt ook weer een apart programma nodig om bestanden van die nieuwsgroep te downloaden en, of het niet al gecompliceerd genoeg is, om ze te repareren. Vaak schijnen ze niet ongeschonden door alle up-, en downloadprocessen heen te komen.

Ik zag wel al dat dit soort activiteiten wat betreft de auteursrechten een in een schimmig gebied zitten. Zo zag ik allerlei bestanden langs komen waar uitgevers nooit blij mee kunnen zijn.
Dat maakt het wel erg spannend natuurlijk...

2 opmerkingen:

  1. Nieuwsgroepen ROCK! Helemaal geweldig, vooral om Amerikaanse series te downloaden. Zo ingewikkeld is het niet, of je moet een mummie film downloaden ;p
    Je moet een programma hebben die dat zelf allemaal regelt, zelf downloaden, zelf repareren en zelf uitpakken. En dan kan je onderuitgezakt gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nieuwsgroepen, een begrip uit de begintijd van internet. Lang niks van gehoord. Goed dat je ze onder het stof vandaan haalt, in andere gedaante weliswaar.

    BeantwoordenVerwijderen